VÝPIS ALERGÉNOV
Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES, pokiaľ ide o označovanie zložiek prítomných v potravinách a z výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 - 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín (v znení výnosov č.1761/2005 - 100, č. 3069/2005 - 100, č. 3493/2005 - 100 a č. 2319/2007 - 100). Každý prevádzkovateľ musí zabezpečiť pre konečného spotrebiteľa informáciu, či príslušná potravina alebo pokrm pripravený z takejto potraviny obsahuje zložku, ktorá môže spôsobiť alergickú reakciu.
1. Obilniny obsahujúce lepok ( t. j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut a výrobky z nich)
2. Kôrovce a výrobky z nich
3. Vajcia a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Arašidy a výrobky z nich
6. Sójové zrná a výrobky z nich
7. Mlieko a výrobky z neho
8. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich
9. Zeler a výrobky z neho
10. Horčica a výrobky z nej
11. Sezamové semená a výrobky z nich
12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciach vyšších ako 10 mg/ kg alebo 10mg/l vyjadrené ako SO2
13. Vlčí bôb a výrobky z neho
14. Mäkkýše a výrobky z nich
UPOZORNENIE:
NARIADENIE EUROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1333/2008 zo 16. decembra 2008 o prídaných látkach v potravinách ("Nariadenie")
Zoznam potravinárskych farbív uvedených v článku 24 Nariadeniach, v prípade ktorých musí označenie potraviny zahŕňať doplnkové informácie.
Potraviny obsahujúce jedno alebo viaceré z týchto potravinárskych farbív:
• Pomarančovo žltá (E 110) (*)
• Chinolínová žltá (E 104) (*)
• Azorubín (E 122) (*)
• Allura červená (E 129) (*)
• Tortrazin (E 102) (*)
• Košenilová červená 4R (E124) (*)
Informácie: "názov alebo E číslo farbiva (farbív)": môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí.
(*) s výnimkou potravín, v ktorých sa farbivo (-a) používa(-jú) na účely označenia zdravotnej nezávadnosti alebo iných označení mäsových výrobkov alebo na účely pečiatkovania alebo na zdobenie vaječných škrupín.